Masalah kolestrol tinggi bukanlah sesuatu yang asing bagi rakyat Malaysia. Daripada statistik yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia, sebanyak 2.3 billion penduduk dunia menghadapi masalah berat badan berlebihan dan 700 juta daripadanya mempunyai masalah obesiti. Majoritinya adalah penduduk Asia termasuklah Malaysia.
Kolestrol merupakan sebatian berlemak yang juga dikenali sebagai lipid,yang beredar melalui darah. Kolestrol yang beredar dalam darah melalui ikatan pada kompleks protein yang dikenali sebagai lipoprotein.
Kolestrol yang tinggi mampu meningkatkan risiko diserang penyakit seperti kardiovaskular dan juga strok. Kolestrol yang berlebihan akan menyebabkan dinding arteri tersumbat. Apabila ia semakin banyak, kolestrol tadi akan berkumpul dan menebal lalu menyebabkan saluran menjadi kecil dan pengaliran darah menjadi perlahan. Keadaan sebegini amat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan aliran darah terus terhenti.
Langkah terbaik untuk mengurangkannya adalah dengan mengawal berat badan. Secara asasnya, badan akan menggunakan kalori lebihan ketika kita melakukan sesuatu kerja. Kalori yang berlebihan dari makanan yang dimakan akan menjadi lemak dan berat badan pula akan bertambah.
Makanan yang mempunyai kolestrol tinggi adalah seperti daging merah,kuning telur,makanan laut dan organ haiwan seperti hati.Sesetengah individu mengalami paras kolestrol yang tinggi disebabkan oleh faktor genetik .
Untuk mengurangkan kadar kolestrol, disarankan untuk mengambil makanan daripada sumber soya kerana jumlah pengambilan protein soya terbukti dapat membantu mengurangkan paras kolestrol. Protein soya adalah sumber makanan utama untuk membina sel darah, otot dan tisu badan.
Mengubah cara hidup dan diet adalah faktor penting dalam mengawal paras kolestrol. Kaedah memasak juga perlu dipertimbangkan kerana kaedah menggoreng berupaya meningkatkan jumlah asid lemak trans dalam makanan berbanding kaedah merebus,mengukus dan membakar. Menjadikan bersenam sebagai amalan adalah sangat bagus untuk kesihatan kerana ia mampu mengelakkan daripada terkena sebarang penyakit.
Kolestrol merupakan sebatian berlemak yang juga dikenali sebagai lipid,yang beredar melalui darah. Kolestrol yang beredar dalam darah melalui ikatan pada kompleks protein yang dikenali sebagai lipoprotein.
Kolestrol yang tinggi mampu meningkatkan risiko diserang penyakit seperti kardiovaskular dan juga strok. Kolestrol yang berlebihan akan menyebabkan dinding arteri tersumbat. Apabila ia semakin banyak, kolestrol tadi akan berkumpul dan menebal lalu menyebabkan saluran menjadi kecil dan pengaliran darah menjadi perlahan. Keadaan sebegini amat merbahaya kerana ia boleh menyebabkan aliran darah terus terhenti.
Langkah terbaik untuk mengurangkannya adalah dengan mengawal berat badan. Secara asasnya, badan akan menggunakan kalori lebihan ketika kita melakukan sesuatu kerja. Kalori yang berlebihan dari makanan yang dimakan akan menjadi lemak dan berat badan pula akan bertambah.
Makanan yang mempunyai kolestrol tinggi adalah seperti daging merah,kuning telur,makanan laut dan organ haiwan seperti hati.Sesetengah individu mengalami paras kolestrol yang tinggi disebabkan oleh faktor genetik .
Untuk mengurangkan kadar kolestrol, disarankan untuk mengambil makanan daripada sumber soya kerana jumlah pengambilan protein soya terbukti dapat membantu mengurangkan paras kolestrol. Protein soya adalah sumber makanan utama untuk membina sel darah, otot dan tisu badan.
Mengubah cara hidup dan diet adalah faktor penting dalam mengawal paras kolestrol. Kaedah memasak juga perlu dipertimbangkan kerana kaedah menggoreng berupaya meningkatkan jumlah asid lemak trans dalam makanan berbanding kaedah merebus,mengukus dan membakar. Menjadikan bersenam sebagai amalan adalah sangat bagus untuk kesihatan kerana ia mampu mengelakkan daripada terkena sebarang penyakit.
Sumber : http://my.entertainment.yahoo.com/news/tips-tips-mengawal-masalah-kolestrol-tinggi-015104614.html
Semalam pegi Pusat Kesihatan...amik result darah mak ngan ayah aku....kolestrol ni terbahagi kepada 2 kategori iaitu kolestrol baik dan kolestrol jahat (LDL)....mak aku punya LDL bacaan 3.1.....ayah aku 6.8....pergh tinggi giler...kalau ikut bacaan normal <2.6.....so doktor nk pantau ayah aku punya dan dia bagi ubat kolestrol yang kuat....tapi effect sendi pulak so nak balance kan kene mkn ubat glucosamine at the same time.....aku punya tahap LDL berapa agknya.....dh lama x check....mkn pun x jaga.,...xcercise pun x rajin...hua hua hua....
Paras kolesterol yang tinggi adalah tidak baik untuk kesihatan badan dan jantung
anda. Selain dari mengurangkan memakan makanan yang mempunyai kolesterol yang
tinggi, kolesterol yang sedia ada di dalam badan juga harus dikurangkan.
Berikut adalah makanan yang disarankan untuk anda mengambilnya untuk membantu
mengurangkan kolesterol di dalam badan.
Paras kolesterol yang tinggi adalah tidak baik untuk kesihatan badan dan jantung
anda. Selain dari mengurangkan memakan makanan yang mempunyai kolesterol yang
tinggi, kolesterol yang sedia ada di dalam badan juga harus dikurangkan.
Berikut adalah makanan yang disarankan untuk anda mengambilnya untuk membantu
mengurangkan kolesterol di dalam badan.
1. Ikan dan omega-3
Anda disarankan memakan ikan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Antara ikan yang tinggi kandungan omega-3 nya adalah ikan tuna, tuna albacore, sardin, mackerel dan herring. Sebaik-baiknya ikan tersebut disediakan dengan cara dibakar, di panggang atau distim.
Asid lemak omega-3 yang terkandung dalam ikan tersebut dikatakan mampu menurunkan paras kolesterol dalam badan. Di samping itu ia mampu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko pembekuan darah. Ia juga dikatakan dapat mengurangkan risiko kematian mengejut.
2. Minyak zaitun
Minyak zaitun mengandungi paras
antioksidan yang tinggi. Disarankan anda mengambil sekitar 23 gram
minyak zaitun sehari untuk mendapatkan manfaat darinya. Kandungan antioksidan
yang terkandung di dalam minyak zaitun ini mampu mengurangkan kolesterol tanpa
mengganggu kolesterol baik (HDL). Pilihlah minyak zaitun yang tulin kerana
diyakini ia mengandungi lebih banyak antioksidan yang baik untuk
kesihatan.
3. Badam dan walnut
Kajian menunjukkan badam dan walnut mampu menurunkan paras kolesterol dalam darah kerana ia mengandungi asid lemak tak tepu yang tinggi. Asid lemak tak tepu ini dapat membantu menjadikan pembuluh darah tetap sihat dan elastik.
Secara umumnya kekacang mengandungi kalori yang
tinggi. Dengan segenggam kacang yang tidak melebihi 57 gram sudah cukup untuk
memberikan kebaikan kepada anda. Tetapi anda tidak boleh mengambilnya secara
berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan kegemukan sekaligus meningkatkan risiko
serangan jantung.
4. Gandum dan oat
Oat kaya dengan soluble fibre (serat larut) yang dapat membantu menurunkan kolesterol tidak baik (LDL) dari dalam tubuh. Serat ini berfungsi seperti span yang menyerap kolesterol dan membuangnya bersama pembuangan najis. !0 gram lebih serat larut yang diambil setiap hari sudah mencukupi untuk menurunkan kadar LDL. Serat larut juga boleh ditemui dalam pisang, kacang buncis, barli, epal, prun dan pear.
1. Ikan dan omega-3
Anda disarankan memakan ikan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Antara ikan yang tinggi kandungan omega-3 nya adalah ikan tuna, tuna albacore, sardin, mackerel dan herring. Sebaik-baiknya ikan tersebut disediakan dengan cara dibakar, di panggang atau distim.
Asid lemak omega-3 yang terkandung dalam ikan tersebut dikatakan mampu menurunkan paras kolesterol dalam badan. Di samping itu ia mampu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan risiko pembekuan darah. Ia juga dikatakan dapat mengurangkan risiko kematian mengejut.
2. Minyak zaitun

3. Badam dan walnut
Kajian menunjukkan badam dan walnut mampu menurunkan paras kolesterol dalam darah kerana ia mengandungi asid lemak tak tepu yang tinggi. Asid lemak tak tepu ini dapat membantu menjadikan pembuluh darah tetap sihat dan elastik.

4. Gandum dan oat

Oat kaya dengan soluble fibre (serat larut) yang dapat membantu menurunkan kolesterol tidak baik (LDL) dari dalam tubuh. Serat ini berfungsi seperti span yang menyerap kolesterol dan membuangnya bersama pembuangan najis. !0 gram lebih serat larut yang diambil setiap hari sudah mencukupi untuk menurunkan kadar LDL. Serat larut juga boleh ditemui dalam pisang, kacang buncis, barli, epal, prun dan pear.
No comments:
Post a Comment